Circle of Friends

hello every one. i wish you have a wonderful day. so i’m writing this after i had a conversation with one of my friend in my group. well it’s not a heavy conversation, just a light conversation, talked about each other’s mind and thoughts during undergraduate times, and about coass early days, our difficulties and stuff. but, today i’m going to share about one thing that mostly common between me and her. and maybe it’s a good thing if you had this kinda situation too.

have you ever feel lonely? like, you know, everyone have their own circle friends, and there’s just you, with no one to hang out with. well, I have and so does my friend. i don’t know if it’s only in my place or your place too, but studying dentistry major in my university, you can’t do it by yourself. you know, you have to find at last one friend to study with, to write a report together. even though the report is an individual task, but you need friends to know the right format report, the right references, and the most important is to motivate each other. don’t think that there were only one report, nope. there are two or more, every week. but that was in the first until third semester as i can remember.

and you need friends to copy mid-semester and end-semester test questions from the upper batch. you can’t get it by yourself right? you need acquaintance, and a large circle of friends. why this is important? i tell you a secret. some of the questions, sometimes are the same as the questions from the last semester. but sometimes are not the same, but similar. you see? it help us to get a higher grade.

if it’s not the questions, maybe just tips and the doctor’s typical style in test. it helps you prepare for the test. and then you can study together with your friend

you see, you can’t ‘live’ alone in dentistry during undergraduate times.

at the beginning of the first semester. i ‘live’ alone. well, at first, like usual everyone greeted each other, at least every person that seated beside them. still not knowing are they a good person or not. and then days goes by, they have friends that clicked each other, but not a strong relationships. and then, they started to go everywhere with that friends. and weeks goes by, they know where each other live and they go culinary together. and just like that they have they own circle.

me? nope. at the time they have their own circle, i still didn’t have one. so i started to think that i’m alone and i have to live with that for the rest of my study years. i only friends with them, but it’s just a friend-that-seated-beside-me and a friend-with-the-same-hometown. and after we moved class, they will go with their friends. and i’m alone again.

at a spike, i thought i have my own friend, i did have gone to a mall with some friends, but it doesn’t stay long. i forgot why. lol. as i can see, it wasn’t happen in my circle only. but it happen with some of them too. so in this part, they were still changing friends. still looked for the right friends. lol.

so then i thought, i can’t forever live alone like this, you know. i don’t know any information about stuffs. then i have a friend that comes from the same hometown with me. frankly, i did’t really like her lol. but there were some chances that i like being friend with her. then i just stick with her. by that time, she already have her circle of friends. and just like that, at almost in the end of the first semester, i slowly join her circle and become my circle hehehe.

but as the time flies, you will find your own circle of friends. i really thank God that i’ve found my own and we’re still hang out till now. even though we’re in the different block group, but we still find times to hang just for some light chit chat. they’re the best.

well how about you?

what if you still alone?

don’t worry. i have tips for you, and it’s based on my experience, you might find a different situation with you

first, be an open person

for me, being open is the first step. start with the little things, such as greet your friends first, and start to ask where they live, are they live near you or not, hobbies, and stuff about college. you’ll get into that. here’s some tips, if they talked a lot, just listen to them. it doesn’t do you any harm right, to be a good listener? or the least thing you can do, pretend you listen to them 🙂

second, don’t judge too fast

oh they’re ugly, i don’t wanna be friend with them. oh they’re pretty, i’d love to be friend with them. oh they’re too noisy. oh they’re too quiet. oh this, and that. no. don’t. stop. well i won’t deny that appearance of a person reflects their characteristics. but, at some point, you will know that they are not as they seem. and by then, try to be friends with them. and when you know that they weren’t good, you have 2 options, don’t be friends with them, and try to accept them which bring us to the third tips

third, learn to accept

this tips is for you who stuck to a group of people which you can’t leave them and you have to be part of them in the rest 7-8 semesters. this kinda group usually your lab group, presentation group, papers group, etc group that divided by your student number. and this person’s student number is right above or below you. you know what i mean?

at the first time your group gather, you will know their attitude, how they speak, and how they role in your group. and you might find someone or some people that was annoying to you. but you can’t deny them, you can’t just ask your lecturer to switch your group. no guys. this is how you’re tested to be grown up. just stay calm. accept ‘a part of’ them. look for something that makes you like them. don’t only focus on what makes you annoyed. just try. you’ll find a way.

well, that’s all that i can give you. i hope it’ll help your lonely problem. and one thing,

You are not alone

have a nice day 🙂

Iklan

Coass dari sisi Coass

Assalamualaikum wr. wb.

Haloo semuahnyaa. kali ini aku menyampaikan sebuah opini. sebenarnya cenderung memperbaiki persepsi sih. ya, aku mau meluruskan pandangan coass itu di mata Anda Anda semua.

coba deh, what do you think about coass? what comes first in your mind when you hear coass? or, how do you feel when you heard that a coass want to give you dental treatment?

“takut ah”, “emang mereka bisa?”, “ntar kenapa kenapa lagi”, “paling kita cuma dijadiin kelinci percobaan”, “gratis ya”, pada akhirnya mereka akan menjawab “gak mau ah dirawat sama coass”

senyumin aja dah

first of all, please read this carefully and keep in mind that,

“Pasien itu bukanlah kelinci percobaan kita. Pasien adalah manusia. Keselamatan pasien ada di tangan kami sehingga kami tidak mungkin tidak bekerja secara profesional”

fyi, sebelum kami bekerja di coass, kami sudah mengucapkan sumpah coass sehingga tentu saja, kami akan bekerja secara profesional.

percayalah, dari awal, sudah ditanamkan di dalam benak kami bahwa ketika coass nanti, kami akan berhadapan seorang pasien, kami harus memanusiakan manusia. jangan kira untuk mengerjakan perawatan para pasien, kami langsung bekerja. no dear, no. untuk mencapai tahap memegang pasien, kami harus melewati beberapa tahap terlebih dahulu. dan tahap tahap ini bertujuan untuk mematangkan ilmu-ilmu yang sudah kami dapat sehingga benar benar siap secara mental dan fisik.

biasanya, pertama kita akan melihat langsung keluhan dari masing-masing pasien. kalau misalnya ada sariawan, kita liat dulu sariawannya di mana, bentuknya gimana, ukurannya seberapa, warnanya apa, sakit atau tidak, dll.

kalau misalnya gigi berlubang, kita lihat lubangnya di gigi apa, seberapa besarnya, letaknya di bagian mananya gigi, sedalam apa, giginya udah mati apa masih bisa dipertahankan, dll.

nah itu semua kita catat, trus kita analisis dulu dan bikin diagnosis dulu. trus perawatannya yang tepat bagaimana. abis itu diskusi dulu ke dokter pembimbing apakah diagnosis kita benar, rencana perawatannya sudah benar, dan tak lupa sambil diskusi, kita sambil ditanya-tanya seputar keluhan pasien yang sedang kita tangani.

nah untuk diskusi ini pun kita harus nunggu dokternya dulu, janjian dulu, belum lagi uji nyali dulu kalau dokternya unpredictable. ya walaupun ga semua dokter begitu, tapi pasti ada setidaknya kita menemukan satu dokter pembimbing yang sifatnya begitu.

kadang diskusi ini juga ga cuma sekali. yah semua itu tergantung apakah dokter pembimbing merasa kita sudah siap atau belum.

nah setelah kita dirasa sudah siap, bisa jawab semua pertanyaan dokternya, baru deh kita bisa ngasih perawatan ke pasien. it’s not as easy as it seems, dear.

percayalah, pasien itu sama sekali bukan kelinci percobaan. you are human and so are we. so we will treat you like how we want to be treated.

ya mungkin di tengah tengah perawatan kita bisa melakukan kesalahan. tidak bisa dipungkiri memang kalau kita baru kali ini memegang pasien dan pengalaman kita masih jauh dari cukup. tapi bukan berarti kita tidak akan bertanggung jawab. kita dituntut untuk profesional walaupun masih berstatus dokter gigi muda, atau coass. tapi dari situlah kita mendapatkan pelajaran kan? like everybody said, pengalaman adalah guru yang berharga. toh dokter-dokter yang lain juga pasti pernah melakukan kesalahan pada masa-masa awal. tugas kita adalah memperbaiki kesalahan kita dan tidak mengulanginya di kemudian hari.

sekali lagi, jangan takut. kita adalah profesional muda. toh di fakultas lain S1 sudah bisa kerja secara profesional kan? begitu juga kita.

kalau di coass itu, bisa disamakan dengan magang. hanya saja ini magangnya terstruktur  dan ada requirement khusus yang harus kita penuhi sehingga kita bisa bekerja secara mandiri.

yang namanya magang, ya ga dibayar. makannya perawatan dengan coass itu adalah yang paling murah. karena itu tadi, jasa kita tidak (belum) dibayar. jadi pasien hanya membayar alat dan bahan. malahan ga jarang juga kita yang bayari pasien.

kasian ya kita, sudah tak digaji, malah ngebayarin pasien *cry* 😦

kenapa kita ngebayarin pasien? well, some people who meet our requirement was poor. karena memang beberapa kasus memang dipengaruhi oleh faktor ekonomi. contohnya? gigi tiruan lengkap, cabut sisa akar. why? hmmm mungkin karena mereka tidak mampu untuk merawatkan giginya saat masih dalam tahap awal kerusakan. atau memang kesadaran terhadap kesehatan gigi dan mulutnya kurang, jadi pas masih belum sakit belum ke dokter gigi. tapi  waktu udah sakit baru ke dokter gigi. padahal saat gigi terasa sakit itu keadaannya sudah parah sehingga gigi harus dicabut.

yaa bermacam-macam alasan tergantung kedadaan individu.

sebenarnya kita sedih juga ketika ada teman yang ingin perawatan, tapi ingin dibayari alias gratis. ya kita memang butuh sih, tapi kalau duitnya seret, ya requirement juga ga bisa terpenuhi 😦 so for anyone who accidentally stop by to read this, i wanna say “mohon bantuan dan kerja samanya yaa. kita para coass bekerja secara profesional kok”

kita hanyalah dokter gigi (berusia) muda yang membutuhkan pengalaman. kita akan bekerja secara profesional. jadi jangan pernah ragu untuk datang ke kita